2007-05-30 20:07:03, szerda
|
|
|
Sülve-főve virsli
Tele van a fagyasztója a Szilveszterre vásárolt virslivel, és nem tud mihez kezdeni vele? Készítsen színes, könnyű virslis salátákat, apró harapnivalókat, süteményeket stb.! A virsliben az a jó, hogy évszakoktól és ünnepektől függetlenül bármikor megvásárolható és elkészíthető. Sütve, főve, panírozva épp olyan finom, mint levesbetétként, csőben sütve vagy salátákba keverve. Elkészíthetjük reggelire mustárral, tojással egy ropogós kifli és egy csésze tea mellé, de ebédek vagy vacsorák feltétjeként is megállja a helyét. És akkor még nem is beszéltünk a gyerekzsúrokról, családi és baráti összejövetelekről, amelyekre apró falatkákat, könnyű salátákat készíthetünk a különféle ízben, színben és formában kapható virslikből.
VIRSLIPÖRKÖLT (Axtronsad módra)
Hozzávalók: 10 dkg szalonna, 4 ek. olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott ek. pirospaprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt kömény, fél kk. majoránna, 1-1 friss vagy mélyhűtött paradicsom és paprika, 80 dkg virsli, 20 dkg csiperkegomba (el is maradhat).
Elkészítése: A kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, és rádobjuk a reszelt vagy finomra aprított vöröshagymát. Kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Épp csak elkeverjük, de mielőtt a paprika megégne, ráöntünk kb. 2,5 deci vizet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a köménnyel, majoránnával fűszerezzük. Beledobjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és lefödve, kis lángon 10 percig főzzük. Ezalatt fölkarikázzuk a virslit, majd a a pörköltalapba szórjuk, a cikkekre vágott csiperkével gazdagítjuk, és 10 percig főzzük. Kész is van, de aki több ,,szafttal" szereti, az behabarhatja. Ehhez 1 kanálka lisztet simára keverünk 2 deci vízzel, a virslipörköltbe öntjük, és pár percig együtt főzzük. Tipp: a tarhonyás virsli a virslipörköltről csak egy ugrás. Ehhez a mennyiséghez kb. 3 deci tarhonyát adunk hozzá, és 6 deci forró vízzel fölöntjük. Amint újra forr, kis lángra állítjuk, 10 percig pároljuk. Félrehúzzuk, utána fűszerezzük, fedele alá duplán hajtott konyharuhát teszünk. A tarhonyát így, a gőzben kb. 15 perc alatt teljesen megpuhítjuk. Savanyúsággal tálaljuk.
HAGYMÁS VIRSLISALÁTA (NEZU-SAN)
Hozzávalók: 8 db virsli, 2 szál testesebb póréhagyma, 40 dkg kukorica (mélyhűtött vagy konzerv), 1-1 mk. őrölt fehér bors és oregánó; az öntethez: 1 kis tubus majonéz, 2 deci kefir/joghurt, 1 ek. olívaolaj, 1 kk. citromlé, 1 mk. cukor; a díszítéshez: 1 főtt tojás.
Elkészítése: A virslit lebőrözzük, és ferde karikákra vágjuk. A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, és gyűrűire szedjük. Összekeverjük a kukoricával, a virslivel, és rászórjuk a borsot és az oregánót, majd félretesszük, amíg elkészítjük az öntetet. A majonézt elkeverjük a kefirben, hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet és a cukrot, alaposan összekeverjük, majd összedolgozzuk a virslis keverékkel. Tálba halmozzuk, és a tetejét kirakjuk a felkarikázott főtt tojással.
VIRSLI SZALONNAKÖNTÖSBEN JOGHURTMÁRTÁSSAL (kedvencem)
Hozzávalók: 12 db virsli, 12-12 vékony szelet sajt és baconszalonna, 3 ek. olaj; a mártáshoz: 1 főtt tojás, piros húsú paprika, 5 dkg csemegeuborka, 1 apró vöröshagyma, 1,5 dl joghurt, 1 dl majonéz, só, bors.
Elkészítése: A paprikát, az uborkát és a hagymát apróra felkockázzuk. A paprikából és az uborkából keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a hagymával együtt elkeverjük a joghurttal és a majonézzel, sózzuk, borsozzuk. A sajtot, a szalonnát és a virsliket félbevágjuk, hogy mindenből 24 darab legyen. A fél virsliket előbb 1-1 sajtcsíkba, majd 1-1 szalonnaszeletbe göngyöljük, és a felhevített olajon körös-körül ropogósra sütjük. Lecsöpögtetjük, majd kettesével fogvájóra tűzzük. A tojásból egy cikket félreteszünk, a többit felaprítjuk, és a mártásba keverjük. Megszórjuk a félretett uborka- és paprikakockákkal, és a tojáscikkel díszítjük. A mártást a virslinyársak mellé kínáljuk.
VIRSLIS KROKETT
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt krumpli, 10 dkg virsli, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. olaj + bőven a sütéshez, 8 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 1 csipet szerecsendió, 1 ek. ételízesítő; a bundázáshoz: 1 csésze liszt, 2 tojás, 1 csésze zsemlemorzsa.
Elkészítése: Felforrósítjuk az olajat, és a feldarabolt virslit 4-5 percig pirítjuk benne. Kiszedjük, és hűlni hagyjuk. A krumplit még melegen meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a virslit, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a petrezselymet, egy csipet szerecsendiót és az ételízesítőt. Alaposan összekeverjük. A masszából kerek kroketteket formázunk, és enyhén összenyomjuk, hogy 5-6 cm átmérőjű korongokat kapjunk. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Egyszerre keveset tegyünk a serpenyőbe, és addig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük, és azonnal tálaljuk.
SAJTOS-VIRSLIS MAKARÓNI
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 25 dkg virsli, 10 dkg sajt, 2 tojás, 3 dl tejföl, pirospaprika, őrölt bors, só, olaj.
Elkészítése: A makarónit enyhén sós vízben kifőzzük és jól lecsepegtetjük. A karikára vágott virslit kevés olajban átpirítjuk, levesszük a tűzről, és pirospaprikát adunk hozzá. A tejfölt a tojásokkal, sóval, őrölt borssal simára keverjük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük a makaróni felét, ráterítjük a virslit, és befedjük a maradék tésztával. Ráöntjük a tejfölös tojást, ezt a tészta tetején egyenletesen elkenjük, meghintjük a reszelt sajttal, és közepes hőmérsékletű sütőben ropogós pirosra sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: joghurtmártással, virslipörköltről, paprikakockákkal, szalonnaszeletbe, virslipörköltbe, pirospaprikával, gyerekzsúrokról, megfonnyasztjuk, krumplinyomóval, megvásárolható, felszeleteljük, zsemlemorzsába, lecsöpögtetjük, elkészíthetjük, felforrósítjuk, lecsepegtetjük, harapnivalókat, levesbetétként, összedolgozzuk, összekeverjük, petrezselymet, virslinyársak, savanyúsággal, csiperkegomba, csemegeuborka, pirospaprikát, tojássárgáját, virslipörkölt, szerecsendiót, baconszalonna, szilveszterre, felkarikázott, pörköltalapba, fölkarikázzuk, virslisaláta, vöröshagymát, ropogós kifli, különféle ízben, olajon kisütjük, reszelt vagy, paprika megégne, zúzott fokhagymát, apróra vágott, cikkekre vágott, virslipörköltbe öntjük, tarhonyás virsli, virslipörköltről csak, virslit lebőrözzük, póréhagymát vékonyan, majonézt elkeverjük, virslis keverékkel, tetejét kirakjuk, HAGYMÁS VIRSLISALÁTA, VIRSLI SZALONNAKÖNTÖSBEN JOGHURTMÁRTÁSSAL, VIRSLIS KROKETT, SAJTOS-VIRSLIS MAKARÓNI,
|
|